Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2017 21:42 - Политическата култура
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1642 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 24.05.2019 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес в Twitter ми попадна един туит на холандеца Роберт Хаал, който ми направи много силно впечатление. Снимката имаше следния текст: Our prime minister had a meeting with our king so he biked over and parked in front of the palace. След текста той бе сложил иконки със знамето на Нидерландия и сърце. Този туит има 386 коментара, 6500 споделяния и 11000 харесвания. Така много ми хареса, че аз също публикувах снимката с мой коментар в Twitter и Facebook. Цял ден обаче тази снимка не ми излиза от главата и затова реших да я коментирам и в блога си.

Очевидно е, че човекът е много горд със своята страна Нидерландия, която е наричана от нас неправилно Холандия (това е само част от нея), в която неговият премиер може да отиде на среща с неговия крал с колело. Вчера писах за нормалната държава. Ето и великолепен пример за това, какво е нормалната държава. Всички знаем, че Нидерландия е страната на лалетата и колелетата. Така че едно колело по принцип никого не учудва. Явно е обаче, че в нормалното Кралство Нидерландия са създадени такива условия, при които министър – председателят на страната може спокойно да се качи на своето колело и необезпокояван от никого, да отиде с него на среща с краля. Без лимузини, без парадност, без нищо. Работа като всяка друга работа, на която холандците често ходят с колело. Замислих се за това, кога такова нещо би могло да се случи в България. Ами точно никога, разбира се. Това породи в мен размисли за причините.

Накрая стигнах до извода, че всичко това е единствено и само въпрос на политическа култура. За един либерален народ като холандците (както им казваме) това е нещо съвсем естествено. Съвсем не мисля и че това с колелото е някакъв евтин популизъм. У нас (и не само, разбира се) при всеки подобен повод се използват скъпи лимузини, които са придружавани от съответния ескорт отпред и отзад. За охраната да не говорим. Политиците по нашите географски ширини винаги трябва да бъдат пазени, а също и да се придвижват тържествено. Не знам Нидерландия да е някоя бедна страна, та да са принудени да спестяват от церемониални разходи. Там обаче са решили, че от такива официалности просто нямат никаква нужда. Също така нямат нужда и някой специално да пази техния премиер, особено когато отива да се срещне с краля.

Европейската политическа култура предполага всички политици да осъзнават, че те са просто слуги на народа, който ги е избрал на съответните им изборни длъжности. Родните политици обаче открай време си въобразяват, че те не са слуги, а господари на същия този електорат или народ. И дори по принцип да го знаят, много често удобно го забравят. Когато вече са избрани, те стават най-важни в държавата. На тях им се полагат всички видове привилегии, които винаги си гласуват с нужда или без, от които лимузините са само една дребна подробност от пейзажа. За съжаление обаче същият този народ (или електорат по време на избори) няма по-различен манталитет от управляващите и е свикнал да приема техните привилегии за нещо нормално. Това е резултат от 45 години власт на комунистите, при който строй уж всички бяхме равни, но някои другари просто бяха по-равни от другите. За 27 години уж демокрация при нас, българите, явно още не се осъзнава, че всъщност народът е суверен, а властимащите в момента са просто негови временни слуги. С други думи, за това време още я няма изградена демократичната политическа култура.

Тъй като определено не симпатизирам на нито една от представените в парламента партии, си мислех, че всичко у нас би могло да се промени към по-добро, едва когато изцяло сменим този политически елит. Така разсъждавайки по-задълбочено обаче, си дадох сметка, че в момента, който и да дойде на власт, то той би бил със същата политическа култура и манталитет и нищо кой знае какво съществено няма да се промени. Очевидно ни е необходима една съвсем нова политическа култура, при която политиците са слуги на народа си, а не обратното. Това обаче досега не се е случило. Запитах се дали и кога евентуално това би могло да стане факт и у нас. Първата ми асоциация бе с Библията. Мойсей е водил народа на Израел след бягството му от робството в Египет 40 години през пустинята, докато умре и последния, роден там в робство. Едва тогава ги отвел към обетованата земя Ханаан. Дали тази библейска притча се отнася и за нас? Трябва ли да чакаме още 13 години, за да имаме истински демократично мислещи народ и политици? Които да поставят нещата на правилното им място. Ще стане ли в този живот? 

Човекът с колелото на снимките е премиера на Нидерландия Марк Рюте (Mark Rutte):

image

image

А ето и въпросния туит:

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Чудесно свързани постинги с тема ...
15.10.2017 23:58
Чудесно свързани постинги с тема нормалност.
Всички искаме да живеем в нормална държава но парадокса е, че всеки от нас си има своя дефиниция за нормалното. Примери, бол както в живота така и в блога, особено в блога където сме се скрили зад един НИК и аватар.
Аз го чета вашия блог къде инкогнито, къде логнат и когато ми попадне в полезрението, определено ми харесват темите но за съжаление не се получават дискусии.
Проблема е, че в блога като цяло не се получават дискусии и причината е една, разделението за което всички работят.
цитирай
2. laval - Благодаря!
16.10.2017 00:08
Благодаря за добрите думи! Аз поне не работя за разделение, а просто си казвам мнението за това, което реално ме вълнува. Мен рядко ме коментират. Може би затова под постингите ми няма дискусия.
цитирай
3. didanov - и аз съм мислил по този въпрос
16.10.2017 23:27
и мога да предложа някои неща относно политиците и изграждането на политическа култура
1. трябва да се създадат специални висши учебни заведения, където да се обучават бъдещи политически и държавни кадри, където основните предмети на изучаване да бъдат политическата икономия, ораторство,чужди езици, психология на тълпата, право, държане във висшето общество,държавно устройство, история на България и различните народопсихологии. Всеки политик трябва да има подобна тапия - като обучението се поема от държавата и има специални граждански контролни органи, които да контролират подбора на кадрите и качеството на обучение. Като допълнение може да се включи задължителен едногодишен стаж в чужда държава.
2. да се редуцира броят на народните представители поне на половина
3. избирането да става на мажоритарен принцип
4. за всяка партия да се изготвя подробна предизборна програма, чието изпълнение ако не се изпълни на 50 процента в първите две години, 70 на третата и 80 в последната година да се да предаде властта на следващата по сила партия докато дойде време за избори. Дошлата на власт партия също се задължава на определен процент на изпълнение на предизборните си обещания.
5. Ако някоя партия напусне предсрочно властта по гореспоменатите причини, да няма право да поставя в избирателните листи при следващите избори лицата участващи в неуспешното управление - по този начин се гарантира че неуспешните кадри ще бъдат подменени а не въртяни постоянно.
6. дипломатическият имунитет да бъде само временен - може да бъде свален при всяко основателно искане на прокуратурата.
7. всеки приет закон и наредба да има давност поне 5 години преди да може да бъде променян или отменен.
това е само една част но мисля ще доведе по съществена промяна. поздрави
цитирай
4. ganini - ?
24.10.2017 19:19
А какво ще правят мутрите от УБО, пардон НСО????
цитирай
5. laval - Здравей, Диданов!
24.10.2017 19:41
Много добри предложения, но кой да ги реализира?! Не виждам желаещи.
цитирай
6. laval - Здравей, Ганини!
24.10.2017 19:43
За мутрите от НСО, бившето УБО, не знам какво ще правят. За мен те са излишни, ако съдя по Нидерландския пример в случая.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100813
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962