Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.03.2017 18:16 - Избори без избор
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трябваше да се хвана на бас, че Бойко пак ще вземе изборите, поне щях да спечеля една бира. Не че съм някакъв голям аналитик или стратег, просто родната политика е прекалено предсказуема и еднообразна. В лошия смисъл.

Да се чуди човек как така дебеловратия ни премиер всички го плюят в коментарите, но пак ходят да гласуват за него. Или може би нарочно все гласуват за него, за да имат повод да пишат коментари за него?

Проблема естествено не е само в Бойко, проблема е в цялата ни политическа система.

Какво имаме в момента? Две партии – ГЕРБ и БСП – които събират основния вот, плюс групичката партии-сателити, които изпълняват ролята на баласт и се коалират с горните две. Каквото и да се случва в страната, печели една от двете водещи партии. Затова и Бойко може да си позволи да подаде оставка, когато народното недоволство се покачва, и въпреки това да печели следващите избори. Но дори и да не бяха спечелили герберастите тези избори няма проблем – на Бойко просто щеше да му се наложи да почака един червен мандат и после пак да спечели изборите. И така до безкрай.

Да, избора наистина не е голям. Това е все едно да идете на пазара и там да има две сергии и всичката им стока да е развалена. Отстрани всички ви казват: "стоката е боклук, ама трябва да се яде. Купувай!" И колкото и да ровиш, не може да намериш читава стока.

При такава абсурдна ситуация няма как да виниш половината от избирателите, че не ходят на избори. Дори и 100% от населението да иде до урните, резултата пак ще е същия – ще трябва да избират между ГЕРБ и БСП. Разликата би била единствено тази, че ГЕРБ щеше да събере достатъчно проценти, за да не се налага да се коалира с никой. И Бойко щеше сам да си управлява наволя.

Изобщо какъв ли е смисълът да организираме избори? Да дадем на Бойко титлата пожизнен консул и това е. Макар че консул е прекалено скромно – да го направим император, императорската титла по-добре отговаря на амбициите му.

Другия абсурд на избирателната ни система са гласуващите в Турция, които по традиция гласуват за ДПС. Само по себе си гласуването на етнически принцип е безсмислено – хората гласуват за дадена партия не защото смятат, че тя е по-добра или ефективна от останалите, а защото я смятат за "своя". Между другото на тези избори Ердоган подкрепяше не ДПС, а ДОСТ на Местан, което пък се оказа мечешка услуга. Забърка се скандал и ДОСТ в крайна сметка не можаха да прескочат бариерата. Е, и по-добре.

Всъщност от изборния резултат трябва да са доволни и от Вашингтон  и Брюксел – спечели техния фаворит, което значи, че страната ще запази прозападния курс и ще продължи да блокира руските енергийни проекти. Ако бяха спечелили БСП, тогава сигурно европейците и американците щяха да кажат, че руските хакери са манипулирали изборите.

Преди няколко дни щатското издание Wall Street Journal пусна истинска "сензация" – Радев бил спечелил, защото от Русия му донесли секретна папка, в която пишело как да спечели изборите. Нищо, че щатските писачи не са виждали папката, голяма работа. По-смешно обаче е това каква е секретната формула на "успеха", изобретена от КГБ... пардон ФСБ или който е там. БСП трябвало да завишава данните от статистиката и да пуска фалшиви новини. Извинете, но медиите по принцип се занимават с манипулиране на статистиката и фалшиви новини, няма нужда да ги учиш. Знаем логиката на американците – ако не спечели техния кандидат, значи руснаците са хакнали изборите и всички са агенти на Путин. Направо желязна логика.

Общо взето се затвърдява очевидния факт – политическата система на България е в задънена улица и перманентна криза. ГЕРБ и БСП само задълбочават кризата, което съответно се отразява негативно на социалната и икономическа сфера. А проблемите са изключително сериозни, особено по отношение на демографията.

Ама нали сме демокрация и САЩ и ЕС са ни братя. И от Бойко са много доволни. Значи всичко е супер в България!    

      



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213912
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031