Постинг
24.12.2016 01:21 -
Домашно точена баклава
Автор: topolino
Категория: Рецепти
Прочетен: 1581 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.12.2016 01:26
Прочетен: 1581 Коментари: 0 Гласове:
3
Последна промяна: 24.12.2016 01:26
Няма по-вкусна баклава от домашно приготвена.Тази е една експлозия от ориенталски аромати,сочна и топяща се. Необходими продукти:1 яйце,100 мл.кисело мляко,100 мл.прясно мляко,100 мл.олио,400 грама брашно(може да поеме и малко повече,за меко нелепнещо тесто. За плънка:400 гр. смлени орехи,канела. За сиропа:4ч.ч. вода,5ч.ч. захар и 2 с.л. пресно изцеден лимонов сок,1 ванилия. За заливане 300 грама разтопено масло. За разточване царевично нишесте.Приготвянето започнете със сиропа -варете около 20 минути. Оставете да се охлади. В робот сложете всички продукти освен брашното.Брашното добавяйте постепенно до направата на меко тесто. Измесете хубаво. Разделете на 40 еднакви топчета. Намажете тава с диаметър 32 см. Вземете едно топче и го разточете с помощта на нишестето,разточете с диаметър около 15см. Така една върху друга наредете 5 кори,слагайте нишесте между всяка кора. Така тези 5 кори ги разточете на една с диаметъра на тавата,поръсете обилно с орехи и канела. Направете така със всички топчета. Върху последната кора не поръсвайте с ядки. Разрежете баклавата първо на 4 ,после на 8 и после на ромбове. Разтопете маслото и полейте всички разрези на баклавата. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто. Залейте топлата баклава със студен сироп. Оставете да престои поне 24 часа.
Няма коментари