Постинг
25.12.2016 11:17 -
Точена баница
Няма българин ,който не обича баница,а когато тя е и домашно точена насладата от едно парче е незаменима. Спомням си моята баба,когато правеше баниците за закуска. Ммммм. И така тази рецепта е от моята баба,необходимите продукти са:800 гр. пресято брашно( може и малко повече)3 с.л. олио,1 с.л. оцет,1 ч.л. сол и щипка захар,370 мл. хладка вода.Замесете меко и еластично тесто.Разделете на 8 еднакви топки,всяка намажете с олио и покрийте с кърпа или фолио за свежо съхранение. Оставете да почине 10-15 минути. С помощта на брашно (80 %бяло+20%царевично) разточете тънки кори. Поръсете с плънка по пожелание . В случая моята е тиква+захар и праз лук. Всяка кора преди да я завиете напръскайте с загрято олио. Цялата баница напръскайте с олио и печете в загрята фурна до златисто,когато е готова поръсете с вода и завийте с кърпа за 10 минути.