Постинг
28.12.2016 21:49 -
Завъртяна погача
Това е една от често приготвяните от мен погачи. Наситена с аромата на масло,неустоимо мека и неустоимо вкусна. Необходимите продукти:2 яйца (едно в тестото и едно за намазване на погачата),180 мл.топла вода,180 мл. кисело мляко, 70 мл. олио,50 грама масло,25 грама прясна мая,1 с.л. захар(мед),1 ч.л. сол,680 грама брашно(+- 50 грама),семена мак . В хладка вода разтворете маята,с щипка захар и малко брашно. Оставете да втаса. В дълбока купа пресейте брашното ,прибавете маята и останалите съставки. Омесете меко тесто.Оставете на топло докато не удвои обема . Внимателно преместете върху плод и разделете на 2 части ,едната по-голяма от другата. Вземете по-малката част и разточете на тънка правоъгълна кора ,намажете я с разтопено масло и разрежете на тънки ленти ,като не прерязвате до край. Навийте по диагонал,така ,че да оформите охлюв и го поставете в средата на кръгла тава(28 см). Така повторете и с втората кора. Навийте около първата. Оставете да втаса отново,намажете с разбитото яйце с малко прясно мляко. Поръсете със семена мак. Печете на 175 градуса до готовност. Извадете от фурната и намажете с масло,завийте с кърпа и оставете така за поне 10 минути.
Няма коментари