Постинг
06.04.2017 18:34 -
Пълнена питка със спанак
Необходими продукти за тестото:25 грама прясна мая,1ч.л. захар,300 мл. топла вода,2ч.л.сол,1 цяло яйце +1 белтък,3 с.л. кисело мляко,2 с.л. зехтин,700 -800 грама брашно.
За зелената плънка:300 грама спанак(може и замразен),1 -2 стръка пресен лук(може и праз),200 грама сирене и 2 сухи чушки предварително накиснати във вода.
Допълнително продукти за плънката:100 грама шпек салам,6 топени сиренца около 100 грама кашкавал настърган.
1 жълтък и семена за поръсване,още шпек пожелание за украса на питката.
Разтворете маята със захарта и топлата вода. Направете кладенче в брашното сипете солта,зехтина,яйцата,киселото мляко и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си.(става и в машина за хляб на програма месене и втасване,резултата е този).
Вземете тиган ,сложете 2 с.л. зехтин и задушете лука. Добавете спакака измит и нарязан,задушете и него и прибавете сиренето и сухите чушки нарязани на дребно. Когато се изпари водата плънката е готова. (Ако е необходимо прибавете малко сол). Оставете да се охлади.
Вземете втасалото тесто и го разделете на 3 топки ,като едната е по -малка.
Разточете едно от по-големите топчета на кръг и поставете в тава постлана с хартия за печене и намазана с малко олио,като кръга трябва да обхване хубаво стените. Поставете половината от плънката и нарежете кубчета топено сирене,малко кашкавал и кръгчета салам. Разточете малката кора и я сложете върху плънката. Разпределете и останалите продукти. Завийте навътре първата кора. Разточете и последната топка на по-голям кръг и покрийте питката ,като подмушнете крайщата и под първата кора.
Сложете купичка и направете разрези около нея във формата на слънце. Намажете с жълтък и поръсете със семена. Във всеки разрез сложете парчета шпек салам.
Оставете да почине за около 15 минути. Печете в Незагрята фурна на 180 градуса до готовност.
За зелената плънка:300 грама спанак(може и замразен),1 -2 стръка пресен лук(може и праз),200 грама сирене и 2 сухи чушки предварително накиснати във вода.
Допълнително продукти за плънката:100 грама шпек салам,6 топени сиренца около 100 грама кашкавал настърган.
1 жълтък и семена за поръсване,още шпек пожелание за украса на питката.
Разтворете маята със захарта и топлата вода. Направете кладенче в брашното сипете солта,зехтина,яйцата,киселото мляко и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си.(става и в машина за хляб на програма месене и втасване,резултата е този).
Вземете тиган ,сложете 2 с.л. зехтин и задушете лука. Добавете спакака измит и нарязан,задушете и него и прибавете сиренето и сухите чушки нарязани на дребно. Когато се изпари водата плънката е готова. (Ако е необходимо прибавете малко сол). Оставете да се охлади.
Вземете втасалото тесто и го разделете на 3 топки ,като едната е по -малка.
Разточете едно от по-големите топчета на кръг и поставете в тава постлана с хартия за печене и намазана с малко олио,като кръга трябва да обхване хубаво стените. Поставете половината от плънката и нарежете кубчета топено сирене,малко кашкавал и кръгчета салам. Разточете малката кора и я сложете върху плънката. Разпределете и останалите продукти. Завийте навътре първата кора. Разточете и последната топка на по-голям кръг и покрийте питката ,като подмушнете крайщата и под първата кора.
Сложете купичка и направете разрези около нея във формата на слънце. Намажете с жълтък и поръсете със семена. Във всеки разрез сложете парчета шпек салам.
Оставете да почине за около 15 минути. Печете в Незагрята фурна на 180 градуса до готовност.
Няма коментари