Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2017 15:01 - Китайска кухня!
Автор: zeynepv Категория: Рецепти   
Прочетен: 2278 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Китайска кухня
Китайската кухня широко се смята за една от най-богатите и разнообразни кухни и наследства в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света – от Източна Азия до Северна АмерикаАвстралазия и Европа.


Едно ястие в китайската култура обикновено се разглежда като съставено от две или повече основни съставки: въглехидратен източник на нишесте, наричан 主食 на китайски език, (zhǔshн букв. „основна храна“) – обикновено оризфиде или мантау (кръгли хлебчета, приготвени на пара) и  придружаващи ястия от зеленчуцимесориба или други елементи, наричани 菜 (cаiбукв. „зеленчук“) в китайския език. Тази културна концептуализация донякъде е в контраст с кухните на Северна Европа и САЩ, където месото или животинските белтъчини обикновено се смятат за основно ястие, и, както е в повечето средиземноморски кухни, се базират обикновено на житни съставки като макаронени изделия или кускус.

Примерни  рецепти: 

Къри кюфтенца с жасминов ориз Необходими Съставки
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • люти чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр. от консерва
  • къри паста - 1 с.л.
  • джинджифил
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • сол
  • ориз - 1 ч.ч. жасминов
  • вода - 2 ч.ч.

Начин на приготвяне

Овкусете каймата и от нея оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги в брашно и изпържете в малко загрято олио. Извадете ги в чиния.

В същия тиган добавете олио и изпържете лука и чесъна. Към тях добавете доматите, лютата чушка, кърито и върнете кюфтенцата в тигана. 

Прибавете подправките и оставете ястието да покъкри десетина минути. През това време сварете ориза за около 15 минути.

Сервирайте кюфтенцата върху ориза и поръсете с магданоз или кориандър.
 

Ориз със зеленчуци по китайски Необходими Съставки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 малка глава
  • чушка - 1 бр.
  • царевица - 150 г от консерва
  • грах - 150 г от консерва
  • соев сос - 4 - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Оризът се измива и се изсипва в малка тенджерка. Долива се вода колкото да покрие ориза. След това се слага на котлона да заври. След като заври оризът се засичат 5-7 минути и се сваля от котлона. 

През това време в дълбок тиган се пържат яйцата, като се раздробяват на малки парчета. Яйцата се подправят със сол и черен пипер. Когато яйцата са готови се пресипват в друга купа. Чушката, лукът и морковът се нарязват на малки кубчета. 

В същия тиган се запържват морковът, лукът и чушката, докато омекнат. Зеленчуците се подправят със сол. Добавят се царевицата и грахът. Разбърква се. Оризът се измива със студена вода и се отцежда.

 

Chinese Cooking VS. Western Cooking - 
https://www.youtube.com/watch?v=iZc5ZhqMfAc





Гласувай:
1


Вълнообразно



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zeynepv
Категория: Други
Прочетен: 4556
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031